efs2014_6848

Europejski Festiwal Smaku 2014

Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku po raz trzeci powierzyło Agencji RAKI produkcję Europejskiego Festiwalu Smaku. Szósta edycja Europejskiego Festiwalu Smaku to ponad 200 wydarzeń ze smakiem, które odbyły się w Lublinie w dniach od 4-8 września 2014. Szacujemy, że w ciągu 4 dni nasz festiwal odwiedziło ponad 100 tysięcy osób, w tym wyjątkowo dużo turystów z Polski i Europy. Na koncercie legendarnego zespołu Omega bawiło się ponad 23 tysiące zgromadzonej publiczności. Frekwencyjny sukces festiwalu, który w tym roku odbywał się pod patronatem Instytutu Adama Mickiewicza – idzie w parze z ideą tegorocznej edycji: promowania gospodarki regionu ze smakiem.

 Po raz drugi gościliśmy na festiwalu blogerów z największych polskich miast, chcąc pokazać im Lublin oraz rozkochać w regionie, gdzie warto Smakować Życie. Udało się – ich recenzje są nam bardzo przychylne, wyjechali – zakochani w Lublinie Smaków.

Podczas tegorocznej edycji festiwalu została zorganizowana akcja “MOC Restauracji”, która składała się z 3 części: Latające talerze, Siedem wieków smaku oraz piekielna kuchnia. Akcja “Latające talerze” została zorganizowana w ramach ogólnopolskiej kampanii społecznej “Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli!” i składała się z warsztatów dla szefów kuchni wybranych restauracji lubelskich, warsztatów dla blogerów na Moście Kultury oraz pokazów na Scenie Smaku na Placu po Farze. W restauracjach biorących udział w akcji pojawiły się specjalne inserty z informacją o akcji “Latające talerze” oraz o daniu które dana restauracja przygotowała w ramach warsztatów. Podczas pokazów na Scenie smaku konferansjer przedstawiał ideę akcji “Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli!” a w rozmowach z kucharzami prowadzącymi pokazy kładł nacisk na aspekt zmniejszania używania soli i zastępowania jej innymi składnikami takimi jak zioła, przyprawy lub produkty zawierające w sobie sól.

Odbyły się wernisaże wystaw fotografii uznanych fotografików, którzy przeprowadzili z adeptami sztuki fotografowania zajęcia warsztatowe. Warsztaty fotografii przeprowadzili Tadeusz Rolke oraz Chris Niedenthal, Tomasz Fetish Frankowski, Andrzej Koziara.

Spektakle teatralne takie jak “Złotniczanka” lub “Błazen Pana Boga” zgromadziły szerokie grono wymagających odbiorców, a Teatr Małe Mi zaskarbił sobie sympatię zarówno małych jak i dużych uczestników festiwalu.

 Scena koncertowa została zlokalizowana na terenie browaru Perła przy ulicy Bernardyńskiej 15. Piątek należał do zespółu Sztywny Pal Azji – twórcy hita 25 lecia plebiscytu Radiowej Trójki – “Wieża Radości Wieża Samotności”. Sobotnie koncerty rozpoczęła Kayah wraz z Transoriental Orchestra, a zakończyło świetne widowisko multimedialne “OMEGA Oratorium” w wykonaniu legendarnego wegierskiego zespołu OMEGA oraz Akademische Orchester der Martin Luther – Universitat Halle-Wittenberg. W niedzielę rozpoczął zespół VOO VOO z Wojciechem Waglewskim na czele oraz z towarzyszeniem orkiestry dętej GIDLE, a zakończył fantastyczny koncert przyjaciół z bałkanów – Shantel and Bucovina Club Orkestar.

Lublin nie został Europejską Stolicą Kultury – staje się Europejską Stolicą Dobrego Smaku i stolicą regionu, który przyciąga coraz więcej turystów.

Za nami 6, przełomowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Po raz pierwszy w jego historii mamy silnego Partnera biznesowego: Perła Browary Lubelskie S.A. i wspólnie zaprezentowaliśmy Polsce dwie światowe produkcje na najwyższym europejskim poziomie (koncerty zespołów: Omega oraz Shantel and Bucovina Club Orkestar).